Δρ. Σταυρούλα Ψώνη-Σολδάτου

Τηλ.: +302721095555

Κιν.: +306976939898

Εmail: info@pediagene.gr

H ιατρός γεννήθηκε στην Καλαμάτα και εισήχθη κατόπιν επιτυχίας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) από όπου και αποφοίτησε στα έξι έτη σπουδών με βαθμό 'Λίαν Καλώς'.

Έλαβε την ειδικότητα της Παιδιατρικής από την Α’ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» το 2010.

Το 2012 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό 'Άριστα', για τη διατριβή της με θέμα 'Κλινική και Μοριακή Ανάλυση του γονιδίου MECP2 του Συνδρόμου Rett σε παιδιά με Νοητική Υστέρηση στον Ελληνικό Πληθυσμό'.

Κατά τα έτη 2011-2013 διετέλεσε έμμισθη επιστημονική συνεργάτης του Τμήματος Γενετικής και Ανάπτυξης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Ελβετίας. Από το 2004 έως και το 2007, υπηρέτησε ως άμισθη επιστημονική συνεργάτιδα και μετεκπαιδεύθηκε στο Ιατρείο Κλινικής Γενετικής του Εργαστηρίου Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων 'Η Αγία Σοφία', ενώ από το 2013 και επί τριετία (2/2016) κατείχε έμμισθη θέση ακαδημαϊκής υποτρόφου, με γνωστικό αντικείμενο «Παιδιατρική - Κλινική Γενετική» στο τμήμα αυτό, παρέχοντας κλινικές υπηρεσίες σε ασθενείς με γενετικά νοσήματα από όλη την Ελλάδα, καθώς και ερευνητικό έργο.

Παράλληλα, το 2012 ξεκίνησε να λειτουργεί ιδιωτικό παιδιατρικό ιατρείο στο Χαλάνδρι, ενώ συγχρόνως εργάσθηκε και ως επιμελήτρια παιδίατρος στις παιδιατρικές κλινικές των ιδιωτικών νοσοκομείων 'Παιδιατρικό Κέντρο - Ιατρικό Κέντρο Αθηνών' και 'Παίδων ΜΗΤΕΡΑ' (2011-2015).

Στα πλαίσια του συνεχούς και ενεργού ερευνητικού της ενδιαφέροντος για την Κλινική Γενετική, έχει βραβευθεί το 2007 με το Α’ Χωρέμειο Έπαθλο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας για τη μελέτη του Συνδρόμου Rett στην Ελλάδα, έχει δημοσιεύσει 14 άρθρα σε αναγνωρισμένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά καταχωρημένα στο PubMed καθώς και σε αντίστοιχα έγκριτα ελληνικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει με πλήθος εργασιών και ομιλιών σε ελληνικά και ξένα συνέδρια.

Το διάστημα 2016-2019 συμμετείχε με εισηγήσεις της σε θέματα Κλινικής Γενετικής στο Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Βασικές Αρχές Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής» της Μονάδας Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Εργαστηρίου Ιατρικής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ “Ιατρική Γενετική: Κλινική και Εργαστηριακή Κατεύθυνση (M.Sc. In Medical Genetics: Clinical and Laboratory Direction)”.

Η ιατρός είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής Γενετικής (ΕΕΙΓ), ενώ κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2013-2018 διετέλεσε ταμίας της ΕΕΙΓ και συμμετείχε στη διοργάνωση 3 συνεδρίων της Εταιρείας με διεθνή συμμετοχή. Είναι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ιατρικής Γενετικής (European Society of Human Genetics, ESHG) και της Ελληνικής Εταιρείας Υποστήριξης Παιδιών με Γενετικά Προβλήματα “Το Μέλλον”.

Επίσης είναι επιστημονική κριτής δημοσιεύσεων (reviewer) στα έγκριτα και καταχωρημένα στο Pubmed περιοδικά Εuropean Journal of Paediatric Neurology και Neurobiology of Disease.

Από το 2016 διατηρεί ιατρείο στην Καλαμάτα και είναι ακαδημαϊκή υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου-Σχολή Επιστημών Υγείας-Τμήμα Λογοθεραπείας, παρέχοντας διδακτικό έργο.

 


Accessibility